Unaprijeđenje modula za klasifikaciju vokalizacije : završni rad - Kokot, Mirko (M. Kokot, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu razmatra se unaprijeđenje modula za klasifikaciju vokalizacije na robotu NAO H25. Unaprijeđenje modula je zamišljeno kao generalizirano unaprijeđenje koje je vrlo lako prilagoditi za razne situacije gdje je potrebno. Funkcionalnost ne smije biti preusko specificirana već mora postojati jednostavni način kako bi korisnik mogao prilagoditi modul ovisno o problematici zadatka gdje je klasifikacija zvuka potrebna. Kao glavni klasifikatori oduvijek se koriste razne značajke zvučnog zapisa. Postoje mnoge kvalitetne implementacije istih te se u ovome radu koristi gotove biblioteke za određivanje značajki kako bi se problematika klasifikacije promatrala samo s idejne i implementacijske strane samog modula. Kroz izradu rada razmatralo se razne aspekte problematike od kojih su najvažniji strojno učenje klasifikacije, automatski odabir značajki te filtriranje šuma i pozadinske buke.