Mehanički proračun vodiča nadzemnog voda : završni rad - Markić, Dario (D. Markić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U uvodnom izlaganju definirani su svi elementi koji direktno i indirektno utječu na sami postupak proračuna, kao što su vertikalne i horizontalne sile, utjecaj temperature na vodiče nadzemnih vodova, te drugi bitni pojmovi koji se tiču same konstrukcije i dimenzioniranja voda. Nakon što je utvrđeno na koje sve osnovne pojmove treba obratiti pozornost, obrađen je proračun provjesa metodom lančanice, te metodom parabole. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako proračun preko parabole neznatno odstupa od proračuna preko lančanice, i u većini slučajeva ga možemo koristiti kao relevantnog u proračunu. Iz jednadžbe stanje direktno proizlaze i glavni kriteriji za konstrukciju nadzemnog voda, odnosno kriterij kritičnog raspona i kriterij kritične temperature, koji su od krucijalne važnosti za sami proračun. Na temelju proizvoljno odabranog zateznog polja dalekovoda, prikazan je kompletni mehanički proračun, na način na koji se to koristi i u praksi prilikom dimenzioniranja nadzemnih vodova.