Inovativne tehnologije vjetrenih elektrana : završni rad - Agičić, Bruno (B. Agičić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu analiziram trend generiranja električne energije iz energije vjetra te nove mogućnosti iskorištavanja tog resursa jer trenutna tehnologija ima određena ograničenja. Jedna od tih mogućnosti je i gradnja plutajućih vjetrenih elektrana na moru. Postoji nekoliko projekata koji se baziraju na gradnji takvih vjetroagregata, a u ovom radu su obrađeni: Blue H, Hywind, WindFloat, Ideol i Poseidon. Svaki od njih odlikuje se nekom inovativnom tehnologijom za pouzdano i kvalitetno iskorištavanje energije vjetra. Ti su projekti zasad još demonstracijski, no služe kao podloga za buduće komercijalne vjetrene elektrane. Također analiziram ekonomski aspekt gradnje takvih vjetroagregata te potencijalno uključivanje Hrvatske u predstojeće projekte.