Uravnoteženje elektroenergetskog sustava s posebnim osvrtom na vjetroelektrane : završni rad - Mimica, Marko (M. Mimica, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Zbog naglog porasta izgradnje vjetroelektrana (VE) i njihove implementacije u hrvatski elektroenergetski sustav (EES), dolazi do problema u planiranju rada EES-a. Razlog tome je nepredvidiva proizvodnja električne energije iz VE. VE su povlašteni proizvođači električne energije i stoga nisu subjekti odgovorni za odstupanje. HOPS je subjekt odgovoran za uravnoteženje EES-a i kao takav dobiva financijska sredstva za uravnoteženje sustava iz naknade za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). Financijski rizici HOPS-a proizlaze iz nepredvidive proizvodnje iz VE. Nastavkom izgradnje VE u Hrvatskoj, iznos dobivenih financijskih sredstava neće biti dovoljan za pokrivanje troškova nabave energije uravnoteženja. Kako bi se to izbjeglo, potrebna je promjena podzakonskih akata, kako bi VE postale subjekt odgovoran za odstupanje.