Sustav za otkrivanje neovlaštenog pristupa računalu baziran na biometriji : završni rad - Gudelj, Tomislav (T. Gudelj, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi za otkrivanje neovlaštenog pristupa zadnja su crta obrane računalnih sustava čiji je cilj da što prije otkriju anomalije. U ovom su radu razmatrani sustavi temeljeni na biometrijskoj metodi dinamike tipkanja te je predloženo jedno od mogućih rješenja. Predloženi sustav je opisan fazama prikupljanja, obrade i usporedbe uzoraka, odluke i izvještavanja. Prikupljanje i obrada uzoraka spadaju u fazu unosa, a usporedba, odluka i izvještavanje u fazu prepoznavanja. Za obradu i usporedbu uzoraka korištena je umjetna neuronska mreža. Sustav prati korisnikovo tipkanje i svakom detekcijom neovlaštenog korisnika upozorava legalnog korisnika.