Prijenos električne energije visokonaponskim istosmjernim vodovima : završni rad - Mužić, Luka (L. Mužić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu obrađen je prijenos električne energije visokim istosmjernim naponom, poznat kao HVDC. Ukratko je opisan njegov razvoj kroz povijest. Napravljena je usporedba između izmjeničnog i istosmjernog prijenosa s naglaskom na prednosti i mane istosmjernog. Zatim je opisan sustav za prijenos struje i njegove komponenete s naglaskom na pretvaračku stanicu. Provedena je i usporedba između VSC i CSC pretvarača. Nadalje je opisana konfiguracija samog HVDC sustava, tj. položaj i funkcija pojedinih komponenata u mreži. U praktičnom dijelu u programskom okruženju Neplan su se međusobno povezale dvije IEEE test mreže od 24 čvorišta istosmjernim vezama, te su opisane prilike i utjecaji na sustave koje povezuju.