Utjecaj skin efekta na povećanje otpora vodiča : završni rad - Podgornik, Armano (A. Podgornik, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Povećanje gustoće izmjenične električne struje na dijelovima vodiča bližim površini poznato je pod nazivom skin efekt. Uslijed toga dolazi do povećanja otpora vodiča u odnosu na otpor vodiča kojim protječe istosmjerna struja. Omjer gustoće izmjenične struje na površini i unutrašnjosti vodiča ovisan je o polumjeru vodiča, frekvenciji izmjenične struje, te permeabilnosti i vodljivosti materijala. Izračunate su vrijednosti otpora za materijale koji se najčešće koriste za vodiče nadzemnih vodova, pri protjecanju istosmjerne i izmjenične struje.