"Energetska Unija" put ka jačanju energetskog jedinstva i neovisnosti Europske Unije : završni rad - Đurđević, Luka (L. Đurđević, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tema rada je „Energetska unija“ put ka jačanju energetskog jedinstva i neovisnosti Europske unije. U radu se opisuje plan stvaranja Energetske unije, koji je iznijela Europska komisija u 2015 godini. Analizira se energetska situacije u Europi, gdje je dan pregled proizvodnje, potrošnje i uvoza energije, te geopolitički značaj energije. Opisane su osnovne dimenzije budućeg europskog energetskog sustava, njegove prednosti, važnost i potrebni koraci njegovog uspostavljanja, te projekti u Hrvatskoj, važni za uspostavu takvog energetskog sustava. Spomenuta je i klimatska politika kao važan čimbenik u elektroenergetskom sustavu s niskim emisijama ugljika.