Baza podataka u kompjutorskoj telefoniji : završni rad - Spajić, Josip (J. Spajić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Kompjutorska telefonija, nekada jednostavno nazivana CTI, je primjena računala u upravljanju telefonskim pozivima. Pojam se često koristi za kompjuterizirane usluge koje koriste call centri kao što su potpore korisnicima ili telefonska prodaja. Također se koristi i za upotrebu osobnih računala za obavljanje poziva, što je bio fokus ovog rada. Korišten je Zoiper softphone instaliran na dva različita laptopa, te SIP2SIP sip provider na kojem su registrirana tri različita korisnička računa koja su služili za uspostavu poziva s jednog računala na drugo. Podatci o pozivima dobavljani su izravno s web stranice sip providera, gdje se zasebno za svaki korisnički račun spremaju podatci o dolaznim i odlaznim pozivima. Podatci se dobavljaju u tri koraka: skidanje izvornog koda web stranice za svakog korisnika, parsiranje izvornog koda, spremanje zapisa u bazu podataka. Svaki korak obavlja po jedna skripta. Sve skripte napisane su u Pythonu 2.7 za 64 bitnu verziju Windowsa. Svi pozivi se brišu nakon tri tjedna sa web stranice sip providera, te ih je zbog toga nužno spremiti u bazu podataka. Baza je sql baza, a SUBP je MySQL Workbench 6.3.