Analiza signalizacijskog prometa protokola Diameter na komponenti HSS : diplomski rad - Raušel, Robert (R. Raušel, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Kao što je opisano i pokazano u ovom diplomskom radu, LTE tehnologija je postala neizbježna u zadovoljavanju zahtjava korisnika modernih mobilnih mreža. Kako bi se pokazali svi zahtjevi kojima ona mora udovoljiti, ovaj rad je podijeljen u nekoliko poglavlja koja imaju za cilj objasniti njene funkcionalnosti, zahtjeve i ciljeve. Prvo poglavlje se orijentira na općenit pojam LTE tehnologije i njenih mogućnosti. Na taj način ono pruža uvid u temeljna znanja potrebna za shvaćanje daljnjeg rada koji se nastavlja na arhitekturu samog sustava. Drugo poglavlje se orijentira na arhitekturu LTE sustava, njene entitete i način rada. Ovim se putem nastoji detaljnije objasniti niža razina funkcionalnosti samog sustava koji dovodi glavnu temu rada bliže razumijevanju. Treće poglavlje opisuje sustav IMS, odnosno okruženje u kojem je sprovedeno svo testiranje vezano uz praktični dio rada. Ono se sastoji od tri cjeline: CSCF funkcija, AS poslužitelja i HSS korisničke baze podataka. Potonja je ujedno i glavni entitet u sklopu teme ovog rada. Četvrto poglavlje uzima u opseg protokol Diameter, koji služi za komunikaciju između entiteta AS i HSS. Njegove glavne funkcije uključuju rukovanje korisničkim profilima kroz dohvat i izmjenu podataka te pretplate na određene profile. Time ujedno predstavlja i okosnicu praktičnog djela rada. Peto i posljednje poglavlje opisuje rezultate mjerenja prometnog opterećenja signalizacijskog prometa protokola Diameter. Ono uključuje predstavljanje idealnih I stvarnih sluajeva mjerenja, provedenih u eksperimentalnom i industrijskom okruženju. Testni scenariji koji su korišteni uključuju promjenu parametara unutar različitih prometnih razdiobi. Na kraju je predstavljen zaključak zajedno sa opisom svih pojedinih koraka provedenih tokom izrade rada. Većina prikazanih rezultata odgovara očekivanjima te se time može zaključiti kako je rad uspješno priveden svome koncu.