Izrada programske podrške za S-CSCF komponentu IMS sustava : diplomski rad - Čajko, Filip (F. Čajko, 2015)
Sažetak na hrvatskom: LTE je najnovije rješenje ponuđeno kao odgovor na najnovije zahtjeve na mobilne mreže. Arhitektura LTE mreže pruža značajna poboljšanja performansi u pogledu pojednostavljenja mrežne arhitekture, povećanja kapaciteta te brzine. Puštanje u pogon i održavanje LTE mreže jeftinije je u odnosu na ostale tehnologije, što znači da mobilni operateri mogu pružiti bolju uslugu po nižoj cijeni. Zahvaljujući novoj tehnologiji korištenoj u pristupnom sloju LTE mreža ima bolja svojstva skalabilnosti. IMS, dio LTE-a, je globalna arhitektura koja pruža različite multimedijske usluge krajnjim korisnicima koristeći protokole bazirane na Internetu. IMS totalno napušta model komutacije kanala i prelazi na model komutacije paketa. Model komutacije paketa nudi bolje iskorištenje mrežnih resursa jer ne zahtijeva konstantnu rezervaciju resursa. S-CSCF je entitet unutar IMS-a. Preciznije, on je žarišna točka IMS-a i ima mnogo odgovornosti kao na primjer, obrade registracije korisničke opreme, obrade zahtjeva za re-registracijom i de-registracijom, donošenja odluka o usmjeravanju, održavanju stanja sesija te pohranu i promjenu korisničkih profila. Tijekom rada, S-CSCF komunicira s ostalim entitetima unutar IMS-a koristeći dva glavna komunikacijska protokola: SIP i Diameter. Analiza opterećenja razvijene programske podrške za S-CSCF komponentu, koja je bila i glavni cilj ovog diplomskog zadatka, izvršena je u okruženju koje pruža stvarne uvjete u kojima je mrežni promet nezaštićen od raznih smetnji. Za generiranje testnog prometa korišten je model linearne distribucije sa dvije različite postave parametara. Analiza rezultata prezentirana je pomoću grafova i napravljena je usporedba obje postave.