Upotreba pasivnog plazmi-sličnog ENZ (meta)materijala u strukturama za raspršenje i zračenje elektromagnetske energije : diplomski rad - Perić, Antonija (A. Perić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Napravljen je kritički pregled dosadašnjih istraživanja i proučeni su problemi i pokazani efekti. Na temelju toga napravljene su brojne simulacije različitih struktura koje pokazuju efekt D-dot petlje i razni načini pobude tih struktura. Pronađena je optimalna pobuda koja najmanje „maskira“ efekte i daje najbolje rezultate. Slično istraživanje provedeno je za D-dot žicu, samo je u simulacijama, osim idealne kontinuirane strukture, korišten već ranije razvijen model D-dot replike. Pokazani su različiti načini pobude i mjerenja posmačne struje, objašnjeni su rezultati i izneseni problemi. Predložena je potpuno nova struktura temeljena na drugačijoj izvedbi ENZ plašta koja bi se trebala ponašati kao D-dot žica te je napravljen fizički demonstracijski prototip i mjerenja..