Obrada sonarske slike u svrhu detekcije šake ronioca : diplomski rad - Guštin, Franka (F. Guštin, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ronioci prilikom svojih misija djeluju u opasnom i slabo nadziranom okruženju gdje i najmanji neočekivani tehnički kvarovi ili nedostatak pažnje mogu dovesti do katastrofalnih posljedica. Iz tog se razloga koriste autonomne podvodne ronilice koje pomažu roniocu na misijama i prate njegovo fizičko i psihičko stanje. U radu je implementiran sustav koji na temelju sonarske slike detektira šaku ronioca i određuje broj ispruženih prstiju te tako omogućava interakciju između ronioca i ronilice. S obzirom na ograničenja uzrokovana kvalitetom sonarske snimke, za detekciju šake ronioca odabran je algoritam Viole i Jonesa koji se temelji na Haarovim značajkama. Drugi dio zadatka predstavlja određivanje broja ispruženih prstiju, te su za tu svrhu implementirana dva algoritma: stroj s potpornim vektorima i metoda konveksne ljuske. Algoritmi su testirani na dostupnim sonarskim snimkama.