Upravljanje lokacijskom informacijom korisnika za potrebe ad-hoc pokretnih društvenih mreža : završni rad - Tomac, Martin (M. Tomac, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu završnog rada implementiran je sustav ad hoc pokretne društvene mreže za međusobnu razmjenu lokacijske informacije skupine korisnika. Sustav je temeljen na protokolu XMPP te nudi razmjenu lokacijskih informacija u stvarnom vremenu. U sklopu sustava implementirani su logički poslužitelj, izveden u programskom jeziku Java, i klijentska aplikacija, za operacijski sustav Android. Oni, zajedno u komunikaciji s poslužiteljem XMPP, pružaju funkcionalnost međusobne razmjene lokacijskih informacija skupa korisnika pri njihovom međusobnom okupljanju. Opisano je programsko rješenje sustava, što uključuje: funkcionalnost sustava, razmještaj sustava, koncept ostvarenja funkcionalnosti, životni vijek korisničkog okupljanja unutar sustava, tijek razmjene informacija unutar sustava te implementacija klijentske aplikacije i logičkog poslužitelja.