Automatizacija elektromotornog pogona sa sinkronim strojem s trajnim magnetima i apsolutnim enkoderom : završni rad - Gužvinec, Antonio (A. Gužvinec, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan postupak automatizacije elektromotornog pogona. Objašnjeno je načelo rada sinkronog motora s permanentnim magnetima i njegov matematički model. Frekvencijski pretvarač je korišten za regulaciju brzine vrtnje motora. Navedeni su njegovi osnovni dijelovi i potrebni postupci parametriranja pretvarača u programskom paketu Starter. PLC je korišten za upravljanjem pretvaračem. Elementi sustava upravljanja integrirani su u programskom paketu TIA Portal. Podešena je Profinet komunikacija između kontrolera i pretvarača. Korisnički program napisan je u grafičkom jeziku LAD. Izrađeno je vizualizacijsko sučelje s funkcijama uključivanja i isključivanja pretvarača, zadavanja referentne brzine i čitanja aktualne brzine vrtnje motora.