Programski sustav za centralizirano prikupljanje mjernih podataka dobivenih iz mreža osjetila : diplomski rad - Kurdija, Nikola (N. Kurdija, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Temeljni zadatak ovog rada bio je ostvariti programski sustav za prikupljanje mjernih podataka iz mreža osjetila. U radu su opisane karakteristike mreža osjetila kao uvod u problematiku prikupljanja podataka. Opisan je posrednički sustav Global Sensor Networks (GSN) te je dan pregled njegovih komunikacijskih sučelja. Konačno, opisane su specifikacija, arhitektura i implementacija sustava Endymion te njegova integracija sa sustavom GSN.