Normalizacija teksta u strojnoj tvorbi hrvatskoga govora : diplomski rad - Mijić, Domagoj (D. Mijić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Normalizacija teksta u strojnoj tvorbi govora vrlo je kompleksan problem, jer pri pojavi strane riječi dolazi do prelaska iz jednog jezika u drugi, pa prema tome i narušavanje jezičnog identiteta. Pri prijelazu iz jednog jezika u drugi mijenjaju se pravila pisanja i čitanja, cijela fonetika i dolazi do pojave nekih novih grafema. Za rješavanje tog problema razvijen je program u programskom jeziku Java, korištenjem razvojnog okruženja Eclipse. Preko svojih metoda on učitava bazu imena koje zna u strukturu podataka koju može brzo pročitati i s korištenjem algoritma za Jaro-Winkler udaljenost izračunava udaljenost između testnih podataka I podataka u bazi. Nakon što je program našao najbolji rezultat u svojoj bazi, ako to rješenje ima istu točnost u više jezika, program provjerava kontekst te vraća procjenu najtočnijeg rješenja prema pravilima čitanja za jezike. Akronimi i kratice imaju svoja pravila i pri njihovom pronalasku, program zamijeni ih zadanim nizom znakova koje će sintetizator govora pročitati.