Big Data tehnologije : završni rad - Dundović, Ivan (I. Dundović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Veliki podatci uključuju skupove podataka koji veličinom nadilaze mogućnosti uobičajeno korištenih računalnih alata da prikupe, upravljaju i procesiraju te podatke dovoljno brzo. Definiraju ih tri dimenzije: veličina, brzina i raznovrsnost. Relacijske baze podataka pokazale su se neprikladnim za rad s velikim podatcima. Nerelacijske baze podataka, s druge strane su skalabilnije, pokazuju bolje performanse i rješavaju mnoge probleme za čije rješavanje relacijske baze podataka nisu dizajnirane, poput upravljanja velikim, često nestrukturiranim, podacima. Za rad s velikim podatcima razvijene su mnoge tehnike, tehnologije i alati, među njima i Apache Hadoop. Apache Hadoop, ili kraće Hadoop, je radni okvir za distribuirano spremanje i procesiranje velikih količina podataka na spletu običnih računala kojih može biti od jednog do nekoliko tisuća. Hadoop datotečni sustav, YARN platforma za upravljanje resursima te MapReduce programski model, koji su u radu detaljno objašnjeni, čine osnovu Hadoopa. U petom poglavlju, koristeći Hadoop radni okvir na malom spletu računala, implementiran je MapReduce program koji sortira skup cijelih brojeva iz ulazne datoteke.