Detektor metala s impulsnom pobudom : završni rad - Obradović, Mario (M. Obradović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Detektori metala s impulsnom pobudom su uređaji koji rade na principu mjerenja vremenskog odziva napona promatranog na prijamnoj zavojnici koji nastaje nakon naglog pada strujne pobude na odašiljačkoj zavojnici. U prisutnosti metalnog predmeta, sami predmet će spremiti dio energije reflektiranog impulsa i povećat će se vrijeme koje je potrebno da impuls padne u nulu. Koriste se u raznim područjima znanosti te svoju primjenu nalaze u sve širem spektru djelatnosti. U radu je razvijeno i funkcijski provjereno eletkroničko sklopovlje za impulsnu pobudu odašiljačke zavojnice, kompenziranje utjecaja izravnog vezanja te sklopovlje za mjerenje signala prijemne zavojnice. Mjerenjima je pokazan utjecaj triju metalnih meta istog materijala (radijusa 1.25 cm, 1 cm te 0.75 cm ) na udaljenosti od 10 cm od prijamne zavojnice u usporedbi s odzivom kada nema metala u neposrednoj blizini prijamne zavojnice. Dana je motivacija za dodatnu funkcionalnost i poboljšanja u razvijanju detektora metala.