Detekcija vozila u video sekvencama pribavljenim s povišene lokacije : završni rad - Tirić, Armin (A. Tirić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je opisan postupak za detekciju vozila s povišene lokacije. Opisane su dvije metode za rješavanje navedenog problema. Prva metoda je temeljena na slikama razlike između susjednih slika koji predstavlja jednostavan pristup i temelji se na oduzimanju intenziteta pixela slika koje su zadane u sivim tonovima. Metoda se pokazala učinkovitom u detektiranju gibajućih vozila u optimalnim uvjetima dok problemi nastaju kada se vozilo prestane gibati. Druga metoda je detekcija mješavinom Gaussovih gustoća vjerojatnosti koja se temelji na određivanju prilagodljive pozadine. Metoda mješavine Gaussovih gustoća vjerojatnosti je efikasno riješila problem detekcije i vozila koja se ne gibaju, ali je pokazala probleme lažnog detektiranja objekata zbog slabog faktora učenja ( faktora zaboravljanja ) .