Sustav zaštite od munje lopatica vjetroagregata : diplomski rad - Ćurković, Josip (J. Ćurković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Jedan od glavnih razloga oštećenja lopatica vjetroagregata su udari munja. Lopatice vjetroagregata mogu eksplodirati što stvara velike gubitke. Različite konfiguracije i materijal lopatice treba razmotriti u odnosu na štete munje. Kako vrh lopatice prelazi 100 metara iznad tla, broj udara munje se povećava. Lopatice vjetroagregata se rade od dielektričnih materijala s i bez metalnih dijelova. Lopatice vjetroagregata su velike šuplje konstrukcije izrađene od materijala poput staklenih vlakana ojačane plastikom, drva i drvnih laminata. Cilj ovog rada je dati osnovne podatke i prijedlog zaštite od munja lopatice vjetroagregata. Provedena su razna ispitivanja i praćenja koja istražuju štetu na lopaticama kako bi dobili bolju metodu zaštite. Ovaj rad sadrži rezultate istraživanja i određuje moguće uzroke šteta na lopaticama. Predložene su mjere zaštite od udara munje na lopatice vjetroagregata.