Valićna transformacija u sustavima sučelja mozga i računala : diplomski rad - Friganović, Krešimir (K. Friganović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi sučelja mozga i računala (engl. Brain-computer interfaces, BCI) predstavljaju rješenja komunikacije između čovjeka i računala putem mjerene bioelektrične aktivnosti mozga. Komunikacija je tako nezavisna o neuromišićnim putevima te se uspostavlja namjerom ili zamisli putem senzoričke obrade informacija u mozgu ili pak kognitivnim procesima. U ovom radu obrađeni su EEG signali prilikom zamišljanja pokreta lijeve i desne ruke. Kao oruđe analize korištena je metoda valićne transformacije s devet različitih prototipnih valića. Multirezolucijska analiza diskretnom valićnom transformacijom provedena je za detalje četvrte razine. Za usporedbu uspješnosti klasifikacije signal je analiziran Fourierovom transformacijom na vremenskom otvoru (engl. Short-time Fourier Transform, STFT). Klasifikacija je provedena linearnom diskriminantnom analizom (engl. Linear discriminant analysis, LDA). Korištenje valićne transformacije polučilo je slične rezultate u klasifikaciji EEG signala prilikom zamišljanja pokreta kao i korištenje Fourierove transformacije na vremenskom otvoru. Jedna od pogodnosti koji donosi valićna transformacija je smanjenje mogućih frekvencijskih, odnosno skalarnih, blokova koje je potrebno obraditi za pojedinog ispitanika.