Biometrija u računalnoj sigurnosti : završni rad - Kopčić, Jelena (J. Kopčić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Biometrijska svojstva korisnika kao što su otisci prstiju, glas, izgled šarenice oka mogu se koristiti za autentikaciju u računalnim sustavima. Biometrija se koristila kroz povijest za identifikaciju i verifikaciju, a primjena joj se proširuje razvojem računalnih sustava. Za primjenu u računalnoj sigurnosti, od biometrijskih metoda ističe se dinamika tipkanja kao prikladna za korištenje u sustavima za otkrivanje neovlaštenog pristupa. U sklopu rada razvijen je sustav koji prati dinamiku tipkanja korisnika za vrijeme korištenja internetskog preglednika i na temelju prikupljenih podataka dojavljuje upozorenje ako utvrdi da za tipkovnicom ne tipka prijavljeni korisnik.