Automatizacija elektromotornog pogona sa sinkronim strojem s trajnim magnetima i inkrementalnim enkoderom : završni rad - Ratkaj, Bruno (B. Ratkaj, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Automatizacija je izvedena upotrebom programirljivog logičkog kontrolera serije S7-1500 koji PROFINET mrežom naredbe šalje frekvencijskom pretvaraču SINAMICS S120. Preko pretvarača se onda odvija upravljanje sinkronog motora s trajnim magnetima i inkrementalnim enkoderom. Konfiguracija i parametriranje pretvarača vrši se upotrebom programa STARTER, dok konfiguracija, izrada programa upravljanja i sučelja čovjek stroj(HMI) upotrebom TIA-Portal-a. Komunikacija između PLC-a i pretvarača vrši se upotrebom telegrama sa po dvjema riječima za slanje i dvjema za primanje poruka. Programiranje PLC-a odvija se ljestvičastim dijagramima. U slučaju nedostatka HMI panela moguće je izvesti simulaciju te na taj način provjeriti zadani rad.