Primjena ultrazvuka u medicini : završni rad - Mlakić, Karolina (K. Mlakić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se primjenom ultrazvuka u medicini, točnije njegovim primjenama u kirurgiji, terapiji i dijagnostici. Objašnjena su karakteristična frekvencijska područja rada i područja aplicirane snage za pojedine primjene. Opisane su mnoge primjene ultrazvuka u dijagnostici i način liječenja određenih grana bolesti ultrazvukom. Objašnjena je ovisnost prigušenja ultrazvučnog vala o akustičkoj impedanciji tkiva, te je prikazan način rada ultrazvučnih dijagnostičkih uređaja i dijelovi uređaja. Obrazložena je različitost konstrukcije s obzirom na dubinu prodiranja i način prikaza ultrazvučnog vala. I na kraju, objašnjena je osnovna podjela sondi i njihove primjene u medicini.