Implementacija dinamičkog klijentskog sučelja za umrežene igre u oblaku na operacijskom sustavu Android : diplomski rad - Dragozet, Zvonimir (Z. Dragozet, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Igre u oblaku (engl. Cloud gaming) su vrsta Internetske usluge koja je nastala kao spoj koncepata računarstva u oblaku (engl. Cloud computing) i mrežnih igara. Ona omogućuje korisnicima udaljeno igranje u oblaku, neovisno o vrsti uređaja preko kojih korisnik pristupa usluzi. GamingAnywhere je platforma otvorenog koda koja omogućuje razvijateljima igara, pružateljima usluga u oblaku i znanstvenicima postavljanje i evaluaciju testnog okruženja igara u oblaku. Zadatak ovog rada je proučiti postojeću implementaciju klijentske aplikacije GamingAnywhere sustava za strujanje igara na pokretne uređaje s fokusom na korisničko sučelje. Potrebno je proučiti postojeću strukturu za definiranje korisničkih sučelja te kreirati set kontrola za igre iz dva različita žanra igara. Dodatno, bilo je potrebno modificirati postojeću implementaciju kako bi se ugradio sustav za dinamičku izgradnju korisničkog sučelja. Dani sustav omogućava korisniku da sam definira komponente svog korisničkog sučelja. Kao krajnji cilj, izvršena je studija kvalitete iskustva korisnika s fokusom na uporabljivost klijentskog sučelja.