Proračun kratkog spoja u elektroenergetskim mrežama : završni rad - Pletikosa, Ivica (I. Pletikosa, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Određivanje najvećih struja kratkog spoja jedan je od najvažnijih proračuna u elektroenergetskom sustavu. Budući da je u stanju kratkog spoja, sustav izložen najvećim mehaničkim i termičkim naprezanjima, za ispravno vladanje sustava nužno je njegove elemente dimenzionirati prema strujama kratkog spoja. Ovim radom objašnjen je utjecaj izoliranja energetskih transformatora na određene tipove kratkog spoja. Pokazuje se da struje trofaznog i dvofaznog kratkog spoja ne reagiraju na ovakve promjene, dok struje jednofaznog i dvofaznog kratkog spoja sa zemljom padaju. Najznačajnije promjene događaju se na sabirnicama koje su direktno spojene na energetske transformatore, budući da tu dolazi do najveće promjene nulte impedancije. Za kratke spojeve na sabirnicama daleko od transformatora, ne dolazi do značajne promjene nulte impedancije pa time ni struja jednofaznog i dvofaznog kratkog spoja sa zemljom. Simulirani su pogonski uvjeti u kojima su dominantni dvofazni i dvofazni kratki spoj sa zemljom, i to na način da se proračun vršio sa stacionarnim reaktancijama generatora.