Podrška uslugama u stvarnom vremenu u bežičnim lokalnim mrežama : završni rad - Kristić, Pero (P. Kristić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je analiziran način prijenosa govornog prometa unutar lokalne bežične mreže, te dio problema koji se javlja pri tom prijenosu. Prikazan je razvoj tehnologija za prijenos govornog prometa kroz povijest, kao i glavni motivi koji su to ubrzali i doveli do tehnologije koju danas koristimo. Teorijski su obrađene tehnologije koje se koriste, poput IEEE 802.11 i njenih implementacija. Istražene su najčešće korištene 802.11 tehnologije i razlike među njima, te je pokazano koje su tehnologije najbolje pri implementaciji lokane bežične mreže. Navedeni su najčešći i najbolji protokoli za svaki mrežni sloj koji se koriste u prijenosu govornog prometa i njihove značajke. Nabrojani su i najveći problemi koji uzrokuju lošu kvalitetu govorne usluge i bitne značajke za prijenos govornog prometa da bi kvaliteta razgovora putem VoIP-a bila što bolja. Obrađena je metoda pristupa mediju CSMA/CA i pokazano je kako zbog nje pri povećanom broju čvorova dolazi do većeg kašnjenja uslijed čekanja na medij. Pri simulaciji rada mreže korišten je alat «Network Simulator» verzija 2, pomoću kojeg su se dobivali rezultati iz kojih je poslije izrađena analiza. Dio problema koji je proučavan bio je vezan za kašnjenje paketa i zagušenost mreže uslijed velike količine prometa, te velikog broja čvorova. Pokazano je da bi se izbjegla velika zagušenost mreže kad imamo veći broj čvorova, bolje je naizmjenično slati promet sa čvorova, a samim time se i otklanja dodatno kašnjenje uslijed spremanja paketa u red čekanja. Za autora je korištenje alata za simulaciju bilo nepoznato otprije što je dovelo do puno istraživanja u vezi rada samog alata i pisanja skripti za simulaciju. Odlučivanje između jako velikog broja mogućnosti postavljanja parametara kako bi rezultati analize bili što bliži realnima učinilo je ovaj rad veoma zanimljivim.