Mjerenje brzine vrtnje kardanske osovine električnog automobila : završni rad - Ivaniš, Tomislav (T. Ivaniš, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog završnog rada je projektiranje senzora koji će mjeriti kutnu brzinu kardanske osovine automobila koji je prerađen u električni. U tu je svrhu između brojnih senzora odabran induktivni senzor zbog brzine odziva, robusnosti, te jednostavnosti ugradnje. Senzorski modul je potrebno smjestiti u prostor podvozja koji se nalazi poslije kardanskog zgloba automobila te izlazi iz mjenjačke kutije. U laboratoriju je način mjerenja te upravljački algoritam ispitan optičkim inkrementalnim enkoderom sa takozvanim ABZ signalnim izlazom. Signal koji je bilo potrebno obraditi kako bi se dobila jednakovrijedna usporedba sa induktivnim senzorskim modulom je bio Z impulsni signal. Obradi signala i računanju kutne brzine pristupilo se unutar programskog okruženja LabVIEW, uz korištenje postupka akvizicije podataka. Odgovarajućim upravljačkim algoritmom blokovskog dijagrama, uspješno je ostvaren mjerni pokazivač.