Utjecaj preusmjeravanja tokova na protokol TCP New Reno u softverski upravljanim mrežama : završni rad - Nikolić, Ivan (I. Nikolić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Softverski upravljane mreže velika su prekretnica na području računalnih mreža. Tradicionalna arhitektura mreža jako se teško prilagođava novim uvjetima, koje postavlja razvitak računalne tehnologije. Gotovo svaki uređaj koji koristimo u svakodnevnici može se spojiti na nekakvu računalnu mrežu, a performanse tih uređaja unutar mreža su svakim danom sve bolje. Unutar SDN arhitekture mrežna infrastruktura nam je stalno vidljiva i u slučaju bilo kakvih poteškoća, administrator mreže može vrlo lako prilagoditi mrežu novonastalim uvjetima. Odvajanjem kontrolnih od podatkovnih tokova ostvaruju se i bolje performanse mreže, tako da napredak, pogotovo što se tiče brzine uređaja koji se spajaju na mreže, ne utječe previše na samu mrežu. Kako bi se ostvarila apstrakcija i odvajanje mreže u različite razine koristi se protokol OpenFlow. OpenFlow je protokol koji služi za upravljanje OpenFlow komutatorima, odnosno njihovim tablicama tokova. Administrator mreže preko kontrolera, koji komunicira OpenFlow protokolom sa komutatorima, vrlo brzo i jednostavno može ostvariti mrežu koja ispunjava sve njegove zahtjeve. Najveća prednost SDN arhitekture je vrlo lagano eksperimentiranje s različitim mrežnim postavkama i protokolima. Eksperimentiranjem u gotovo realnim uvjetima može se lako odlučiti kojim se protokolom koristiti unutar stvarne mreže, jednom kada je stavimo u uporabu. Ova činjenica najviše će pridonijeti razvoju najrasprostranjenijih protokola kao npr. protokola TCP. Protokol TCP sastoji se od različitih mehanizama, te svaka inačica ovog protokola ima svoje prednosti i mane u različitim uvjetima mreže. Eksperimentiranjem i analizom različitih inačica ovog protokola potaknuti će razvoj novih, naprednijih inačica protokola TCP.