Usporedba isplativosti investicija u distribuirane izvore energije na području jugoistočne Europe : diplomski rad - Punda, Luka (L. Punda, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Razvoj obnovljivih izvora energije (OIE) koče prije svega visoki troškovi investicije s obzirom na gustoću snage takvih sustava. Najčešći model poticanja OIE u Europi je feed-in tarifni sustav. Investitorima, odnosno proizvođačima, feed-in tarifni sustavi osiguravaju povlaštene cijene za otkup električne energije, garantirani pristup mreži i vrijeme trajanja povlaštene tarife. U ovom radu analizirane su aktualne povlaštene tarife za proizvodnju električne energije iz OIE u zemljama jugoistočne Europe. Neke razmatrane države već imaju značajnije instalirane kapacitete u određenim tehnologijama OIE, dok se u nekima iste tek planiraju. Odnos instaliranih kapaciteta ima značajan utjecaj na razinu potpore koje budući projekti mogu ostvariti. Na primjeru dva fiktivna projekta razmotren je utjecaj važećih tarifa na povrat investicije u predmetnim državama.