Pasivne zvučničke kutije : završni rad - Vincelj, Leo (L. Vincelj, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Zadnji element u nekom audiosustavu čini zvučnik. U odnosu na ostale elemente sustave, korisnost zvučnika je vrlo mala stoga je potrebno stalno pronalaziti rješenja kako bi se pospješili sustavi ozvučenja. Najčešće korištena vrsta zvučnika jest elektrodinamički, a pri njegovom radu dolazi do akustičkog kratkog spoja pri niskim frekvencijama. Da bi se taj problem riješio zvučničke jedinice se ugrađuju u zvučničke kutije i time sprječavaju nastanak akustičkog kratkog spoja. Izvedbe zvučničkih kutija su razne, razlikuju se po načinu izvedbe kutije, izvedbi skretnice i frkvencijskom pojasu kojeg prenose. Na web portalima danas postoje mnogi alati i savjeti kako jednostavno izraditi vlastitu zvučničku kutiju. Zvučničke kutije su neophodne za ispravan rad zvučnika.