Identifikacija objekta temeljena na prepoznavanju elemenata slike : diplomski rad - Škvarić, Alen (A. Škvarić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Javlja se sve češća potreba za pretvorbom korisničke informacije u onaj oblik koji je razumljiv računalu u svrhu lakše automatizacije podataka. Jedna od najvažnijih znanstvenih disciplina u tom pogledu je optičko prepoznavanje znakova (OCR). U ovome radu dan je pregled metoda korištenih u svrhu pronalaska i prepoznavanja znakovnih objekata iz digitalne slike. Uspješnost prepoznavanja elemenata uvelike ovisi o kvaliteti segmentacije slike. Spomenuti su najbitniji problemi detekcije i dana su odgovarajuća rješenja. Opisani su neki od algoritama nadziranog strojnog učenja koji se potencijalno mogu koristiti u svrhu klasifikacije znakova. Napravljena je njihova analiza na jednostavnom studijskom primjeru u kojoj je mjerena njihova efikasnost na temelju preciznosti i brzine učenja i predikcije.