Analiza signalizacijskog prometa zasnovanog na protokolu SIP u mreži LTE : diplomski rad - Matijašević, Lukica (L. Matijašević, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisani su osnovni koncepti mreže LTE, sustava IMS i protokola SIP. Prvo poglavlje sadrži uvod u LTE uključujući i pregled evolucije mobilnih mreža, te opis osnovnih LTE elemenata. U drugom poglavlju opisan je sustav IMS, njegova arhitektura, komunikacija među entitetima i primjer usluge. U poglavlju su dodatno opisane procedure prilikom korisničke registracije i uspostave pozive, te pojam korisničke identifikacije. S obzirom da se protokol SIP koristi u komunikaciji između kontrolnih entiteta sustava IMS, poglavlje 3 opisuje osnovne pojmove protokola s primjerima usmjeravanja unutar sustava IMS. Za potrebe analize signalizacijskog prometa razvijen je SIP User Agent, koji je korišten za iniciranje testnih scenarija. Rezultati testiranja prikazani su u poglavlju 4.