Primjena genetičkog algoritma kod rješavanje problema naprtnjače : završni rad - Rebernjak, Petra (P. Rebernjak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je primijeniti genetički algoritam na problem naprtnjače i proučiti utjecaj pojedinih parametara na kvalitetu rješenja. Problem naprtnjače pripada razredu NP-teških optimizacijskih problema. Problem naprtnjače nije moguće riješiti egzaktnim metodama u polinomnom vremenu već je nužno koristiti metaheuristike. Metaheuristike nude mogućnost pronalaska dovoljno dobrog rješenja u razumnom vremenu. Genetički algoritam je metaheuristika inspirirana prirodom i temeljena na populaciji te je čest pristup rješavanju problema naprtnjače.