Izrada PLC programa za nadzor elektroenergetskog razvoda podatkovnog centra : završni rad - Naglić, Marko (M. Naglić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog projekta je izraditi program za PLC-uređaje i HMI panel čija je zadaća vršenje monitoringa elektroenergetskog razvoda u podatkovnom centru C zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Monitoring podrazumijeva aktivno pračenje stanja svih prekidača i osnovnih energetskih parametara u dva ormara (ROSS iROMA) kao i njihovo bilježenje u tekstualne zapise pohranjene na PLC uređaju. Komunikacija se sastoji od dva komunikacijska protokola ( MODBUS i Profinet ) koja se služe dostupnim ethernet kabelima kojima je sva komunikacija uspostavljena. U svrhu uspostave monitoringa korišteno je nekoliko uređaja. Dva Siemensova PLC uređaja serije 1200, dva mjerna uređaja SENTRON PAC3200 kao i jedan HMI panel. Za pisanje programa korišteno je Siemensov software TIA Portal V13. Kako bi spajanje sa PLC uređajima bilo moguće potrebna je minimalno verzija 13 TIA Portala.