Lokaliziranje zvučnih izvora u virtualnom prostoru pomoću binauralnog i ambisonics sustava : završni rad - Anzulović, Frane (F. Anzulović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj: Uspoređivanje lokacijskih mogućnosti između ambisonics i binauralnog sustava u virtualnom okruženju napravljenog pomoću Odeon auralizacijskog paketa. Metoda: Ispitivanje se sastojalo od 3 dijela u kojima su se ispitivale razne metode lokalizacije zvučnih izvora korištenjem ambisonics i binauralnog sustava. Prvi dio se odnosio na općenitu prostornu lokalizaciju, dok su se druga dva dijela fokusirala na precizniju lokalizaciju u horizontalnoj i vertikalnoj ravnini. Ambisonics sustav se sastojao od 16 zvučnika namještenih u zvučno izoliranoj prostoriji dimenzija 4x5x3,2 m. U ispitivanju su se koristili signali različitih spektralnih sastava. Zaključak: Rezultati su pokazali značaju prednost ambisonics sustava u većini slučajeva, dok su rezultati binauralnog sustava puno više varirali što se može pripisivati razlikama između pojedinih HRTF ispitanika.