Solarni sustavi : završni rad - Vukašin, Damjan (D. Vukašin, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Jedan od obnovljivih sustava energije je solarni sustav koji gotovo da i ne šteti našoj planeti niti previše utječe na klimatske i neprirodne promjene koje se događaju. Štoviše, taj sustav crpi svoju energiju iz sunčeve svjetlosti, koje je zapravo temeljni izvor života na zemlji. Do sada smo pronašli tri osnovna načina upotrebe sunčeve energije: pretvorba u toplinsku , električnu energiju i dobivanje energije iz biomase. Postoji i više načine njene pretvorbe. Pomoću sunčanih ćelija je najjednostavnija od njih. Rade na principu fotonaponskog efekta, u ćeliji se apsorbira sunčevo zračenje što za posljedicu ima da se na njenim krajevima stvori elektromotorna sila. Tada one postaju izvori električne energije.