Akustičke značajke koncertnih dvorana i kazališta kroz povijest : završni rad - Klanjčić, Marina (M. Klanjčić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Osiguranje akustičke kvalitete prostorija, ovisno o njihovoj namjeni, važan je element svakog kvalitetnog procesa građenja. U projektiranju zgrada glazbenog karaktera isprepliću se znanost o akustici i umjetnost arhitekture i glazbe. Dobra arhitektura, jedna je od polaznih točaka za potpuni doživljaj u umjetnosti, zato je suradnja arhitekata i akustičara od velike važnosti za postizanje ovog cilja. Koncertne dvorane i kazališta zahtijevaju najviše opreza i kontrole pri akustičkom dizajnu, ali postoje i određeni alati za lakše ostvarenje tog zadatka. Ovaj rad obrađuje značajnije akustičke parametre, kao i njihove vrijednosti u nekoliko poznatijih koncertnih dvorana i kazališta u svijetu.