Upravljanje grozdom računala temeljenim na ugradbenim računalima niske cijene : završni rad - Dražić, Alen (A. Dražić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Grozd (engl. cluster) računala je sustav povezanih računala koja surađuju u izvršavanju određenih zadataka tako da funkcioniraju kao jedno veliko računalo. Prve takve sustave izgradili su korisnici kojima je za izvršavanje radnih zadataka bilo potrebno više od jednog računala. U implementaciji grozda RaspberryPi predstavlja glavno (master) računalo, a Cubieboard2 predstavlja čvor grozda (node). Na svakom od čvorova se pri paljenju pokreće TCP poslužitelj kako bi računala međusobno komunicirala slanjem poruka putem TCP utičnica. Određenim akcijama na glavnom računalu pokrećemo TCP klijentsku aplikaciju koja razmjenjuje poruke sa određenim čvorovima.