Određivanje položaja inercijskim sustavom ADIS 16305 : završni rad - Špikić, Dorijan (D. Špikić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Sustav ADIS 16305 sastoji se od troosnog akcelerometra i jednoosnog žiroskopa što mu daje 4 stupnja slobode. Prijeđeni put se računa integracijom izmjerene akceleracije i kutne brzine tijela. Kut rotacije tijela računa se integriranjem kutne brzine oko osi rotacije. Integracijom podataka akumulira se pogreška u određivanju položaja. Algoritam detekcijom stanja mirovanja postavlja izračunatu brzinu u stvarnu brzinu koja je jednaka nuli, čime se brišu akumulirane greške. Zbog nedostatka mogućnosti mjerenja kutne brzine oko preostale dvije osi, mjerenja je moguće izvesti samo u dvodimenzionalnom prostoru. Za određivanje položaja u 3 dimenzije potreban je inercijski sustav s troosnim žiroskopom zbog mogućnosti određivanja orijentacije osi akcelerometra i kompenzacije mjerene akceleracije Zemljine sile teže. Za preciznije određivanje položaja inercijski sustav treba koristiti u kombinaciji s nekom drugom metodom određivanja položaja.