Izvedba modula za upravljačku ploču automobila s procesorom FRISC : završni rad - Liović, Ivan (I. Liović, 2015)
SAŽETAK: Zadatak je bio simulirati rad jedne upravljačke ploče automobila. Prilikom simulacije dijela ploče koji se tiče brzinomjera i senzora bilo je potrebno integrirati novo brojilo u opis sustava FRISC, koristeći jezik za opis računalnih sustava VHDL. Za simulaciju brzinomjera odabrao sam koristiti reed relej i magnet. Također da bi simulacija izgledala stvarnije, napravljen je i kotač, koji će simulirati pravi kotač automobila. Prilikom vrtnje kotača bilježi se broj okretaja te se pomoću toga računa trenutna brzina. Trenutna brzina se ispisuje na unaprijed određeno mjesto na LCD zaslonu. Prilikom bilježenja okretaja povremeno bi se dogodile smetnje signala, te sam zbog toga dodao pull down otpornik i „debouncing“ signala. Za simulaciju pokazivača smjera i senzora vrata korišteni su prekidači koji se nalaze na E2LP ploči. Ispitivanjem stanja prekidača utvrđuje se stanje pojedinih vrata i pokazivača smjera. Kako bi se brzinomjer, pokazivači smjera i stanje vrata mogli negdje prikazati, koristi se TFT LCD ekran. Uz brzinomjer i senzore kontrolna ploča automobila sadrži i prikaz trenutne temperature, GPS simulator, te prikaz točnog vremena. Točno vrijeme i temperaturu šalju nam temperaturni senzor te RTC modul.