Bežični senzorski sustav za primjenu u sportu : završni rad - Štimac, Tin (T. Štimac, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tehnologije kojima se ostvaruju bežične senzorske mreže u današnjem su društvu dostupne, te krajnje poznate gotovo cijelom čovječanstvu, tj. njihovim potencijalnim korisnicima. Također se učestalo koriste kao alat u vrhunskom sportu s namjerom nadziranja samih sportaša, prikupljanju raznih statističkih podataka, te konačnim ciljem poboljšanja performansi i izvedbe samih sportaša. Bežične senzorske mreže su kolekcija jeftinih, nisko energijskih, višefunkcionalnih i malih senzorskih čvorova, a osnovne tehnologije kojima su ostvarene uključuju : Bluetooth , ZigBee , Wireless LAN i Z-wave. Pri dizajnu sportskog igrališta u ovom radu korištena je ZigBee tehnologija , te su mjerni instrumenti prilagođeni korištenju te tehnologije. Simulacijom dizajniranog sustava pokrivenosti alatom Wireless insite možemo očitati dobivene rezultate, s naglaskom na parametrima koji nam pružaju najviše informacija, u našem slučaju gubitak putanje. Pojava opadanja razine radio signala uslijed širenja po zraku naziva se gubitak putanje, te je osnovna vrijednost koja se uzima u obzir prilikom projektiranja bežične mreže . Gubitak putanje raste proporcionalno s udaljenosti puta , no kasnije, uslijed preklapanja područja pokrivenosti pojedinih prijamnika , gubitak puta je otprilike konstantan.