Model pogodbe zasnovan na kompleksnim mrežama : završni rad - Perak, Tena (T. Perak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Pojave nekolicine slomova tržišta u posljednjih 100 godina, čije su posljedice na tržište bile devastirajuće, motiv je raznih radova i modela kojima je cilj predvidjeti gibanje cijene indeksa u budućnosti, odnosno predviđanje trenutka sljedećeg sloma. Ovaj rad opisuje model pogodbe zasnovan na kompleksnim mrežama agenata, gdje agenti strane ponude surađuju s agentima na strani potražnje, ali se agenti na istim stranama tržišta međusobno natječu. Stvaranje nakupina konkurentnih agenata direktno utječe na proces pogodbe koji će stvoriti bubble te izazvati njegovo „pucanje“, tj. slom. Proces pogodbe je uz to pogonjen i iznosom intrinzične (fundamentalne) vrijednosti indeksa izračunatom prema dinamičkom modelu slobodnog novčanog toka. Pokazuje se da je neposredno prije sloma tržišta razina nesigurnosti agenata na strani ponude puno viša u odnosu na agente potražnje. Ova spoznaja mogla bi se koristiti kao indikator pojave sljedećeg velikog pada.