Prepoznavanje simbola učinjenih gestama miša : diplomski rad - Sikirica, Dario (D. Sikirica, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Problem prepoznavanja simbola učinjenih gestama miša može se riješiti jednom od metoda strojnog učenja. Svaki simbol se može predstaviti nizom značajki pomoću kojih se onda trenira model za prepoznavanje simbola. Za prepoznavanje se koristi višeklasna klasifikacija i model stroja s potpornim vektorima. Napravljen je sustav za prepoznavanje riječi koji korisniku omogućava crtanje simbola na digitalnom platnu. Na određenu akciju miša pokreće se sustav za prepoznavanje te se ispisuje nacrtana riječ u tekstualnom obliku. Sustav za prepoznavanje riječi i njegovi podsustavi su ostvareni pomoću programskog jezika Python i radnog okvira za strojno učenje, Scikit. Sustav se vrednuje na skupu primjera za učenje i provjeru.