Web-aplikacija za edukaciju o važnosti prilagođenog dizajna weba : završni rad - Pirša, Andrea (A. Pirša, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U Svijetu živi preko 841 milijun ljudi starije životne dobi i oko 15% osoba koje s invaliditetom provedu gotovo 12% vlastitog života. Rezultati dosadašnjih analiza prikazuju nepoznavanje poteškoća specifičnih skupina korisnika web usluga i nedovoljnu upotrebu web pristupačnosti u oblikovanju web sadržaja. U radu je opisana razvijena web aplikacija za edukaciju o važnosti prilagođenog dizajna weba. Aplikacija, implementirana u praktičnom dijelu rada, zasnovana je na analizi pogrešaka u web dizajnu koje onemogućuju korisnike u pristupu željenim ICT uslugama te na ispravnim implementacijskim rješenjima prema WCAG 2.0 smjernicama. Uz oblikovanje pojedinih mehanizama za prilagodbu sjedišta weba individualnim potrebama korisnika, prikazani su predlošci prilagođenog dizajniranja učestalih elemenata web stranica pomoću tehnologija: HTML, CSS i JavaScript. Temeljni cilj rada je povećati osviještenost o važnosti prilagođenog web dizajna kroz simulacije poteškoća specifičnih korisnika pri upotrebi neprilagođeno oblikovanih elemenata sjedišta weba.