Poboljšanje komfora i učinkovitosti korištenja energije računalom upravljanog sustava nadzora kuće : završni rad - Đurić, Ivan (I. Đurić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog završnog rada je opisati na koje se načine postiže veća energetska učinkovitost i povećava komfor kuća. Opisani su načini kako ostvariti te ciljeve koristeći razne tehnike gradnje kuća i računalom upravljane sustave. Gradnjom učinkovitijih stambenih kuća i koristeći računalom upravljane sustave smanjujemo potrošnju energije i emisiju CO2. Moguće je kontrolirati sve: sustav rasvjete, sustave grijanja, hlađenja i ventilacije, prirodno osvjetljenje te sigurnosne aspekte doma. Isplativost i barijere u ugradnji sustava u domove variraju od slučaja do slučaja. U budućnosti, padom cijene komponenata sustava sve više ljudi će se okrenuti računalom upravljanim sustavima kao mjeri štednje i povećanja komfora. Zaključak rada je da su zacrtani ciljevi itekako ostvarivi uz određena ulaganja u konstrukcije domova i računalom upravljane sustave.