Oblikovanje baze 3DTV sekvenci za vrednovanje objektivnih mjera kvalitete slike : diplomski rad - Čorak, Diana (D. Čorak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je objašnjeno šest subjektivnih metoda za vrednovanje kvalitete 3DTV sekvenci propisanih ITU-R BT.2021-1 preporukom. Prikazan je način obrade rezultata, te su navedeni zahtjevi koji se moraju ispuniti pri subjektivnom vrednovanju kvalitete 3DTV sekvenci. Analizirani su postupci za objektivno vrednovanje 3DTV sekvenci (PSNR, SSIM, VQM. IW-SSIM i IQM2). Definirani su kriteriji za odabir sadržaja ispitnih 3DTV sekvenci, te vrste izobličenja koje se pojavljuju u 3DTV sekvencama. Odabrani su parametri kodera za kompresiju 3DTV sekvenci. Parametri su opisani za H.264 standard. Na primjeru 3DVCL@FER baze opisano je kako se oblikuje baza 3DTV sekvenci i na koji način je provedeno subjektivno i objektivno ispitivanje. Na kraju su dani rezultati ispitivanja i komentari rezultata.