Upravljanje modelom obradnog centra upotrebom programirljivog logičkog kontrolera i programskog jezika FBD : završni rad - Vuletić, Tomislav (T. Vuletić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu ostvarena je realizacija upravljanja modelom obradnog centra upotrebom programskog jezika FBD (funkcijski blokovi). Za realizaciju sustava automatizacije korišten je programirljivi logički kontroler (PLC) Simens S7-1200 i programski alati TIA Portal (Step7, WinCC). TIA portal omogućava jedinstveno upravljanje svim komponentama automatizacije pomoću jednog sustava platforme sa sučeljem jedinstvenim operateru. U programskom alatu konfigurirano je vizualizacijsko sučelje i programirljivi logički kontroler (PLC) koji upravlja modelom obradnog centra. Između vizualizacijskog sučelja i PLC-a uspostavlja se komunikacijska mreža. U osnovnom programskom jeziku FBD napisan je program za automatizaciju koji će se pomoću vizualizacijskog sučelja eksperimentalno ispitati.