Upravljanje modelom obradnog centra upotrebom programirljivog logičkog kontrolera i programskog jezika SCL : završni rad - Groš, Zvonimir (Z. Groš, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U završnom radu je obrađena tema iz područja industrijske automatizacije, odnosno upravljanje modelom obradnog centra pomoću grafičkog sučelja. Model obradnog centra zapravo predstavlja dio jednog tipičnog industrijskog pogona koji se sastoji od pokretnih traka, glodalice, bušilice, pokretnih rampi, te od brojnih senzora (optičkih i kontaktnih). Za samo upravljanje ovog modela kao i za izradu HMI sučelja je korišten Siemens SIMATIC S7-1200 PLC i programski alat TIA Portal. Utjecaj automatizacije u svijetu je danas ogroman, te je jedan od njezinih glavnih ciljeva osiguranje što bržih, kvalitetnijih i pouzdanijih proizvodnih procesa. Temeljni uređaji za ostvarivanje tog cilja su upravo programirljivi logički kontroleri (PLC-i). U sklopu ovog završnog rada je dan uvid u područje industrijske automatizacije, korištenu sklopovsku konfiguraciju i programsku podršku, te samu realizaciju teme završnog rada.